Klassresor till Budapest

Studiebesök i Budapest

Studiebesök i Budapest
KILROY kan hjälpa till att sätta ihop organiserade och relevanta studiebesök i och runtom Budapest. Detta kan vara besök på företag, kulturinstitutioner och sevärdheter av olika slag. Vi kan också hjälpa till med praktisk information om t.ex. kollektivtrafiken.

KILROY har ett brett utbud av studiebesök - vi sätter mer än gärna ihop ett program anpassat efter just era behov och önskemål. Här är några exempel på studiebesök i Budapest: 

Kvällstur på Donau

 • Njut en trerätters middag ombord medan ni seglar på Donau och upplever Budapest från vattnet.
 • Båtturen tar ca 1,5 timme.
 • Drycker är inte inkluderade i priset men kan köpas ombord.

Zigenarparlamentet 

 • "The Hungarian Gypsy Parliament", där organisationens ordförande tar emot gruppen.
 • Det ges också möjlighet att diskutera zigenarnas problem i Ungern och möjliga lösningar på dessa.

Back stage på Operan

 • Få en rundvisning i den flotta operan i Budapest. Turen varar ca 45 minuter och ni visas runt av operans engelsktalande guider.

Barnbyn FÓT

 • För grupper med specialintresse kan vi arrangera ett besök i barnbyn Fôt, som ligger ca 30 km utanför Budapest. Fót är Ungerns största barnhem.
 • Det är en statlig barnby for föräldralösa barn i åldern 2-18 år.

Besök i vinkällare

Besök Promontor som har världens längsta källarsystem, 28 km. I källargångarna finns miljontals liter ungerskt vin och temperaturen ligger alltid runt 14* oavsett årstid.

Turen tar ung. två timmar och avslutas med vinprovning (inkluderad i priset). Turen sträcker sig över ca 2 km.

Dreherbryggeriet

Dreherbryggeriet är det största och äldsta bryggeriet i Budapest. Besöket är mycket informativt, bl.a. får man veta hur framställningen av öl går till. Ett smakprov är inkluderat i priset.

OBS! Min. ålder är 18 år, ett intyg från skolan som styrker elevernas ålder skall uppvisas. Max 20 personer i gruppen, större grupper måste delas. 

Duna TV

 • Besök på TV-stationen Duna. Ni visas runt och får inblick i hur det går till att göra TV.
 • Duna TV-station sänder ungersk TV som visas i flera europeiska länder.

Fót Film Studios

Lite utanför Budapest ligger Fót Industrial Park. På ett 1500 hektar stort område finns det två stora filmstudiors med flera olika scener byggda för filmindustrin. Den mest fantastiska är en medeltidsby som byggdes till filmen Hamlet och sedan bevarats.

Där finns också en gotisk katedral som ser så äkta ut att man måste röra vid den för att tro något annat!

Ni blir introducerade i filmvärlden; hur man gör film och vad som sker ”backstage”, allt från att bygga upp scenerna till att välja kostymer. Busstransfer krävs.

Institutionsbesök

 • För grupper med specialintresse kan man inom det ungerska socialväsendet t.ex. besöka ett sjukhus, gruppboende för fysiskt och psykiskt handikappade etc.

Peto Institutet

Institut för konduktiv träning, arbetar med teorier och metoder som utarbetats av läkaren Dr. András Petó. Han bygger sin metod på komplex utveckling av personligheten baserad på en aktiv inlärningsprocess. Institutets primära målsättning är att hjälpa individen att anpassa sig till samhället.

På institutet behandlas huvudsakligen ungerska och utländska barn i åldern 3-14 år, men även vuxna behandlas här, bl.a. för Parkinsons.

Besöket börjar kl. 10:00 och varar till ca.12:30 och inkluderar orientering kring institutets arbete och metoder samt en rundvisning där det finns möjlighet att ställa professionella frågor.

Petóinstitutet finns på Budasidan, en bit från centrum, men med goda förbindelser med offentlig transport.

Skolbesök

 • I Budapest kan man arrangera besök på t.ex. grundskola, gymnasium, handelsskola eller teknisk skola.
 • Dessa besök kan max ta 30 personer. Om gruppen är större måste den delas.

Paks Nuclear Power Station

 • Besök detta kärnkraftverk som ligger ca 110 km söder om Budapest.
 • En deltagarlista med passnummer krävs 30 dagar innan ankomst.

Magyar Nemzet

Besök Magyar Nemzet , den andra största dagstidningen i Budapest. Det är idag en privatägd högerinriktad tidning. Gruppstorlek max 30 personer – större grupper måste delas i två. Busstransport vid behov men det går också bra att åka med allmänna färdmedel.

Besökare får en föreläsning om den politiska situationen i Ungern ur tidningens synvinkel med möjlighet till efterföljande diskussion.

Avfalls- och återvinningsanläggning: Denna anläggning ligger i Dorog, ca 50 km från Budapest. Detta är en heldagstur och man åker tillbaka till Budapest via det s.k. Donauknät.

Suzuki biltillverkning

 • Besök denna fabrik som ligger i Esztergom, ca 55 km från Budapest. På vägen tillbaka åker man via det s.k. Donauknät.
 • Detta är en heldagstur och besöket kan endast göras på fredagar.

Stadsrundtur

 • En halvdagstur som tar ca 3 timmar. Det är alltid en bra idé på en studieresa att starta med en stadsrundtur med buss. Man blir snabbt förtrolig med staden samtidigt som man ser mycket redan första dagen.
 • I Budapest är det nödvändigt med en buss till rundturen då det är stora avstånd mellan sevärdheterna.
 • På denna halvdagstur stannar man vid Hjältarnas torg, slottsområdet med Fiskarbastionen och Matthiaskyrkan samt Gellértberget.

Judiska kvarteren

 • En guidad tur i judiska kvarteren med inträde till Grand Synagogue, Holocaust Memorial (stängt måndagar) samt den gamla judiska kyrkogården.
 • Budapest runt med cykel
 • Två timmars cykeltur med guide i Budapest. Cykelhyra, väst och hjälm ingår. Busstransport kan ev. behövas beroende på avstånd till gruppens inkvartering.
 • Ett annorlunda och trevligt sätt att uppleva en storstad!

Pálvölgyigrottan

Budapest är en av få städer i världen som har mer än 100 grottor. Under staden finns det flera kilometer med djupa och spännande grottor. Största delen av grottorna ligger under Budabergen. Den längsta grottan är Pálvölgyi. Den är hela 12,4 km lång men så långt går man inte!

Turen tar ca en timme. Det är många trappor som för gruppen vida omkring i den vackra grottan. Resan dit kan göras med allmänna färdmedel men egen buss rekommenderas.

Caving Adventure

Grottan Mátyáshegyi ligger på Budasidan. Grottan är inte tillgänglig för allmänheten men vi har möjlighet att erbjuda en tur genom den. Turen genomförs med professionella klättrare. Ni blir indelade i små grupper om max 10 personer innan ni beger er in i den vackra grottan.

Ni får hjälm och pannlampa men måste förstås ha passande kläder i övrigt samt rejäla, halksäkra skor. Turen tar ca 2 timmar. Resan dit kan göras med allmänna färdmedel men egen buss rekommenderas. Guide är nödvändig då vi inte kan garantera att klättrarna talar engelska.

Matthiaskyrkan

 • Szentháromság tér 2
 • Öppettider: måndag - fredag 09.00-17.00, lördag 09.00-13.00, söndag 13.00-17.00

Denna vackra och kända kyrka byggdes under 1200-talet och utvidgades senare av kung Matthias Corvinus, vars vapensköld med korpen är insatt i väggen i kyrkans vapenhus. Kyrkan används vid celebra bröllop såväl som vid många konserter då den har en fantastisk akustik.

Fiskarbastionen

 • Szentháromság tér
 • Bastionen inramar platsen framför Matthiaskyrkan där det står en ryttarstaty av Stefan den Helige.
 • Från bastionen har man dessutom den bästa tänkbara utsikten över Donau med Margretheön, broarna, Parlamentet och Sankt Stefanbasilikan på Pestsidan.

Fiskarbastionen, som finns på Budasidan, är de gamla stadsmurarna som 1901-1905 förnyades med en neoromansk fästningsanläggning med trappor och spetsiga torn. Fiskarbastionen är uppkallad efter de Donaufiskare som försvarade bastionen under medeltiden.

Etnografiska Museet

 • Kossuth Lajos tér 1-3
 • Öppettider: tisdag - söndag 10:00–18:00 (helgdagar andra tider).

Etnografiska Muséet har bl.a. en ungersk avdelning med möbler, folkdräkter, konst, seder, brudutstyrsel samt redskap för lantbruk, jakt och fiske. Dessutom finns det samlingar från Asien, Afrika och Australien samt en liten Grönlandssamling hemtagen av ungerska vetenskapsmän.

Parlamentet

 • Kossuth Lajos tér

Denna enorma nygotiska byggnad, som uppfördes 1885-1902, är 268 m lång och har en 96 m hög kupol. Byggnaden är tredelad. I mitten Kupolsalen (där kungakronan förvaras tillsammans med övriga kronjuveler), till höger Kongressalen (det tidigare Överhuset) och till vänster

Parlamentssalen där det nuvarande ungerska parlamentet håller sina möten. Man får en rundvisning för att se parlamentsbyggnaden invändigt. En namnlista med passnummer skall medtagas samt pass för att styrka medborgarskap.

Denna tur kan dock bli inställd med kort varsel om officiella evenemang tillstöter. Då återbetalas turen eller en visning på operan erbjuds som alternativ.

Balatonsjön

Balaton-sjön är med sina 598 km2 en av Europas största sjöar.

Denna utflykt är bäst från maj till september månad. Ni ser bl.a. Tihany-halvön som är ett av Balatonområdets mest besökta utflyktsmål, bl.a. tack vare den fridlysta naturen. Om vädret tillåter finns det möjlighet att bada. Det har också avsatts lite tid till shopping i en av städerna vid sjön.

På turen besöks även slottet Boryvár i Székesfehérvár, dessutom en guidad promenad i Balatonfüred och Tihany där en liten färja tar er till sydsidan.

Få ett kostnadsfritt förslag på en gruppresa till Budapest
Kontakta KILROY

 

Kontakt