Klassresor till Krakow

Studiebesök i Krakow

Studiebesök i Krakow
KILROY kan hjälpa till att sätta ihop organiserade och relevanta studiebesök i och runtom Beijing. Detta kan vara besök på företag, kulturinstitutioner och sevärdheter av olika slag. Vi kan också hjälpa till med praktisk information om t.ex. kollektivtrafiken.

KILROY har ett brett utbud av studiebesök - vi sätter mer än gärna ihop ett program anpassat efter just era behov och önskemål. Här är några exempel på studiebesök i Krakow:  

Skolbesök

Det är möjligt att göra ett besök på olika utbildningsinstitutioner, t.ex. grundskola, handelsskola, gymnasium eller universitet. Dessa besök omfattar normalt en rundvisning samt ev. att gruppen får vara med på en lektion. Det kan då också finnas möjlighet att ställa frågor till eleverna. Det krävs en engelsktalande guide. Det kan också behövas en busstransport beroende på var skolan ligger.

Institutionsbesök

Avser besök på t.ex. daghem, lekskola, barnhem, sjukhus, ålderdomshem, hem för handikappade eller liknande. Besöket omfattar en rundvisning samt möjlighet att ställa frågor. Det är viktigt att gruppen är förberedd och har en relevant anknytning till verksamheten som ska besökas. Det är dessutom en god idé att ha med en liten gåva, särskilt vid besök på t.ex. daghem. Det krävs en engelsktalande guide. Det kan också behövas en busstransport beroende på var institutionen ligger.

Zywiec bryggerimuseum

I Polen finns omkring 70 bryggerier. De är alla relativt små med en årlig produktion på ca 100000 hektoliter öl. Det finns ung. fem större bryggerier som har en produktion på ca en miljon hektoliter öl per år. Zywiec bryggerimuseum öppnades 2006 i gamla ölhallar från 1800-talet. Det är en del av bryggeriet med samma namn som producerar en rad kända polska ölsorter, dels det egna Zywiec men även Warka, Tatra, Królewskie och Brackie. Muséet är en unik interaktiv upplevelse där man under en timmes guidad visning kan färdas bakåt i tiden till 1800-talet och se hur ölet på den tiden producerades samt distribuerades och marknadsfördes. För grupper med enbart vuxna deltagare kan ev. även besök i själva bryggeriet ordnas där man studerar ölproduktionen närmare. Dock krävs särskilt tillstånd från bryggeriets ledning och detta ges endast till grupper med relevant intresse. 

Kraftverk

Besök kraftverket Dobczyce som ligger 30 km söder om Krakow. Kraftverket ligger vid Dobczyckiesjön och förser Krakow med vatten. Det skapades genom att man byggde en fördämning i Rabafloden. Landskapet i denna region är mycket vackert. Transport med egen buss krävs. 

Jagiellonianuniversitetets astronomiska observatorium

Det astronomiska observatoriet är ett institut för matematik, fysik och datavetenskap på Jagiellonianuniversitetet i Krakow. Det ligger i Fort Skala ca 10 kilometer väster om Krakow. Universitetet är från 1364 och observatoriet från 1792. Alltsedan dess har man studerat solen, månen, planeterna m.m. För närvarande finns 38 vetenskapsmän anställda vid observatoriet. Gruppen visas runt av en engelsktalande medarbetare vid universitetet.

Stadsvandring

Man besöker bl.a. den gamla stadsdelen med en av Europas största marknadsplatser som härstammar från medeltiden när Krakow var huvudstad i Polen. Det näst äldsta universitetet i Europa ligger i Krakow, Jagiellonianuniversitetetet. Universitetet är fantastiskt vackert och sjuder av historia. Se även det fina Collegium Maius från 1300-talet. Priset är exklusive entréer.

Stadsrundtur – ”I Schindlers fotspår”

En halvdags stadsvandring med engelsktalande guide genom det judiska kvarteret (Kazimierz), ghettot och Plaszówlägret. Den judiska delen av Krakow härstammar från 1400-talet då de första judarna öppnade butiker, restauranger m.m. Judarna medförde en hel del nytt till staden, bl.a. ett nytt alfabet, ny religion, klädstil, musiksmak och mat. Polackerna har alltid varit öppna för nya människor och därför blev Kazimierzområdet också snabbt ett eftertraktat område bland judar. Nazisternas utrensning av judarna under andra världskriget gjorde att denna stadsdel under många år var fallfärdig. Nu har man försökt att restaurera och bygga upp den igen och det är en väldigt trevlig stadsdel med gamla traditioner. Under turen ser man bl.a. den Gamla Synagogan som är den äldsta i Polen, från 1300-talet. Filmregissören Steven Spielberg valde Kazimierz som kuliss till sin världsberömda film "Shindlers List". Inspelningen gjordes i Krakow och särskilt i området runt den Gamla Synagogan. Det judiska kvarteret kan vara stängt några få gånger under året i samband med vissa högtider då judar från hela världen besöker staden. Lördagar är heller ingen lämplig dag att genomföra denna tur. Entré till följande ingår: tre synagogor, judiska kyrkogården, ”Under the Eagle”Pharmacy samt Plaszówlägret utanför staden (därav busstransport). Det finns även möjlighet att korta ner turen och då ingår endast entré till en synagoga samt kyrkogården och det behövs heller ingen busstransport. Pris på förfrågan.

Stadsvandring - Wawelslottet

Sydväst om marknadsplatsen (inom gångavstånd) ligger det stora slottsområdet Wawel. De flesta polacker betraktar närmast Wawelslottet som något heligt. I århundraden var det härifrån de gamla polska kungarna regerade över den maktfullkomliga polska staten. Det var här de kröntes, gifte sig, undertecknade dokument, höll tal, festade och dog. Det var också på Wawel som Sejmet i en av Europas äldsta demokratier höll till. Under turen berättas många spännande historier och sägner om Wawelslottet från 1100- och 1200-talen. Från slottsområdet har man en fin utsikt över staden och Wislafloden. Där finns flera muséer, kyrkor m.m. från den kungliga tiden. Priset är exklusive entréer.

Marknadsplatsen - Rynek Glowny

Den 200 x 200 m stora marknadsplatsen har haft sin nuvarande placering på Rynek Glowny sedan stadsplanen från 1257 och var då en av de största i Europa. Den är idag centrum i Krakow och är omgiven av butiker, muséer, restauranger och kaféer. På själva marknadsplatsen finner man också kaféer och blomsterförsäljare omgivna av duvor och här råder alltid en livlig och trevlig atmosfär. Under sommarhalvåret är det ofta musikunderhållning eller annat uppträdande på kvällarna.

Marknadshallen - Rynek Glowny

Mitt på marknadsplatsen ligger den 100 meter långa hallen som är en av de mest anmärkningsvärda byggnaderna i Krakow. Den byggdes år 1300 för att skydda handelsbodarna på marknadsplatsen. I dag är de små butikerna inne i hallen omgjorda till souvenirbutiker. Här kan man bl.a. köpa smycken, bärnsten, leksaker, kristall, glas, mattor, dukar och mycket mer. Men se upp för ficktjuvar!

Collegium Maius

ul. Jagiellonska 15 Öppet måndag, onsdag, fredag 10.00-15.00, tisdag, torsdag 10.00-18.00, lördag 10.00 -14.00 (fri entré på lördagar), söndag stängt. Detta vackra kollegium härstammar från omkring år 1400, medan kollegiegården tillkom under perioden 1492-1540. Byggnaden rymmer idag universitetets mycket spännande museum, inkl. några av Kopernikus instrument, och professorernas matsal.

Mariakyrkan

Rynek GIowny Öppet måndag - lördag 11.50 - 18.00, söndag 14.00 - 18.00 Mariakyrkan ligger på marknadsplatsen Rynek Glowny och är särskilt känd för sitt berömda altare som uppfördes under perioden 1477-1489 av bildskäraren Wit Stwosz från Nürnberg. Det tredelade altaret är stängt på förmiddagarna och det enda man då kan se är 12 bilder från jungfru Marias liv. Varje dag kl.12.00 öppnas även de två yttre delarna av altaret och ett konstverk i världsklass avslöjas. Från Mariakyrkans torn blåser en trumpetare en signal mot alla fyra väderstrecken vid varje hel timme dygnet runt. Enligt legenden varnade vakten befolkningen mot ett angrepp från tartarerna men blev själv genomborrad av en fientlig pil. Denna dag avbröts trumpetsignalen abrupt. Trumpetaren kan ses då man står utanför kyrkan.

Wawel

Ligger i centrum sydväst om marknadsplatsen, Rynek Glowny. Öppettider för hela området: dagligen 06.00-20.00 (apr-sep), 06.00-17.00 (okt - mar) ”Wawelberget" (25 m högt och omgivet av flod och sumpmark) användes för åtskilliga tusen år sedan som en säker tillflyktsort för lokalbefolkningen, senare bodde de polska kungarna på slottet. I dag är alla byggnadsverk restaurerade och man kan utan vidare spendera en hel dag med att se på slottets rika samlingar.

 • De kungliga rummen - Wawel
  Öppettider: tisdag - lördag 09.30-14.30, söndag 10.00-15.00, måndag stängt. De kungliga rummen ligger runt den stora gårdsplatsen. Denna del av slottet uppfördes i italiensk stil under perioden 1502-1536. På andra våningen ligger de officiella rummen och rundvisningen sker ofta under ackompanjemang av historisk musik.
 • Skattkammaren och vapensamlingen - Wawel
  Öppettider: tisdag - söndag 10.00-15.00, måndag stängt. De flesta av Polens vackra kronjuveler har dessvärre försvunnit under årens lopp men man kan fortfarande se kröningssvärdet "Szczerbiec" samt dyrbara inventarier från slottets storhetstid i skattkammaren. Vapensamlingen är också värd ett besök och omfattar en bl.a. en ryttarrustning. Lägg märke till den speciella ”fjäderliknande” utstyrseln på ryttarens rygg som användes till att skrämma fiendens hästar vid ett angrepp, pga det väldiga oväsendet.
 • Det försvunna Wawel
  Öppettider: måndag 09:30-12:00, tisdag stängt, onsdag-torsdag 09:30-15:00, fredag 09:30-16:00, lördag 09:30-15:00, söndag 10:00-15:00 Det försvunna Wawel är en utställning av slottsbergets historia med modeller av gamla byggnader, bl.a. den 100 år gamla rundkyrkan, Polens äldsta kyrka. F.n. är det stängt på obestämd tid för ombyggnation.
 • Drakens håla - Wawel
  Öppettider: dagligen 10.00 - 17.00. Drakens håla har sin anknytning till legenden om stadens tillkomst. Det finns en lustig berättelse knuten till Drakens håla; det sägs att det en gång bodde en drake där som tänkte äta upp stadens befolkning. Men prins Kraks söner matade draken med lammskinn fyllt med svavel och tjära. Denna hårdsmälta kost blev för mycket för draken som drack så mycket vatten att han sprack. Idag står en ”uppföljare” till draken framför hålan vid foten af Wawel och sprutar eld över floden Wisla till alla besökares stora nöje!
 • Katedral Wawelska (Domkyrkan) - Wawel
  Öppettider: måndag - lördag 09.00-17.00, söndag 12.15-17.00 (maj-september). måndag-lördag 09.00-15.00, söndag 12.15-15.00 (november-mars). Domkyrkan uppfördes omkring år 1000 men ödelades nästan helt, varefter en romansk kyrka byggdes 1090-1142. Den förstördes dock vid en brand år 1305. Den nuvarande domkyrkan består av många stilarter då den har byggts om flera gånger. Vid ingången hänger en mammutbete, kraniet från en förhistorisk noshörning och ett revben från en val. Enligt legenden är detta ben från Krakows drake. I kyrkan visas bl.a. Krakows helgon, biskop Stanislaus silverkista och till höger i kapellet ligger en lång rad av Polens kungar begravda. Sigismundkapellet (1510-1531) räknas till de vackraste renässansbyggnaderna i Europa. 

Arkeologiskt museum

Öppettider: måndag 09.00- 14.00, tisdag, torsdag och lördag 13.00-17.00, fredag 10.00-14.00, söndag 11.00-14.00, onsdag stängt. Muséet visar upp skatter från polska gravexpeditioner runt om i världen. 

Krakows historiska museum

Öppettider: söndag 09.00-15.00, onsdag 09.00-15.30, torsdag 11.00-18.00, fredag och lördag 09.00-15.30.

Den gamla synagogan - Kazimierz

Stara Synagoga, Ul. Szeroka 24. Öppettider: onsdag-torsdag och lördag-söndag 09:00 – 16.00, fredag 11:00 - 18:00. Vissa avvikelser i öppettider kan förekomma. Denna byggnad är ett av få kvarvarande exempel på judisk arkitektur i Polen och den byggdes i slutet av 1400-talet. Under andra världskriget och den tyska invasionen plundrades den på religiös konst. ldag rymmer synagogan Muséet för judisk kultur och historia.

Remuhsynagogan - Kazimierz

Denna synagoga är uppkallad efter rabbinen Remuh som ligger begravd på den tillhörande kyrkogården. Kyrkogården är från 1000-talet och till skillnad från t.ex. judiska kyrkogården i Prag är den inte ”kommersiell”. Det kostar inte mycket att besöka den. Remuhsynagogan är den enda som fortfarande är i bruk i judiska kvarteret och vid ingången får alla män en huvudbonad (kalott) som skall bäras under besöket.

Auschwitz / Birkenau

Auschwitz / Birnekau ligger ca 55 km väster om Krakow. Besök det f.d. koncentrationslägret Auschwitz som var det största utrotningslägret under andra världskriget. Mer än 1,5 miljoner människor tros ha mist livet i detta fruktansvärda läger. Det är i dag omgjort till museum och minnesmärke över offren och finns på UNESCOs världsarvslista. Besöket är med muséets egen engelsktalande guide. Om man önskar en guide som följer med redan på bussen är priset enligt nedan. Besöket varar i ca 3 timmar. Ett utökat besök på 6 timmar kan beställas mot tillägg.

Saltgruvan i Wieliczka

Wieliczka ligger 13 km sydost om Krakow. Den 700 år gamla saltgruvan i Wieliczka är en av Polens största sevärdheter och finns med på UNESCO’s världsarvslista. Den består av totalt 300 km gruvgångar varav 4,5 km är öppna för turister. Man går ner i saltgruvan (ca 300 meter) men åker hiss upp. I gruvan finns fantastiska skulpturer av salt och ett stort, vackert kapell där bröllop ibland äger rum! Saltgruvan är också en behandlingsplats för astmapatienter tack vare det osedvanligt goda mikroklimatet. Det är en konstant temperatur på 15-17 grader året runt. Det är en tur med många trappor, mestadels nedåt. Ett besök i gruvan varar omkring 2-2,5 timmar med obligatorisk engelsktalande guide. En mycket intressant upplevelse som kan rekommenderas!

Zakopane

Zakopane ligger ca 100 km sydväst om Krakow. Denna fina stad ligger i Tatrabergen som är ett fantastiskt naturskönt område. Där bor ca 30000 människor men varje år kommer mer än tre miljoner turister hit för den vackra naturen samt möjligheterna till skidåkning på vintern. Heldagsturen till Zakopane kan omfatta vandring upp i bergen alt. att man åker linbana. Denna linbana är den enda i Polen och kan ta er ända upp till den högsta punkten i Tatrabergen som heter Kasprowy och ligger på 1995 meters höjd. På vägen till Zakopane korsas gränsen till Slovakien i bergen men det behövs inte medtagas pass Turen är med engelsktalande guide. Detta är en heldagsutflykt.

Seglats på floden Dunajec

Ung. en halvtimmes bilväg från Zakopane ligger startplatsen för timmerflottsturen på floden Dunajec som flyter genom Pieninybergen. Denna lugna seglats bjuder på en mycket vacker naturupplevelse utmed 300 meter höga bergssidor. Det är endast möjligt att genomföra denna tur under perioden april-oktober. Varje timmerflotte kan ta 10-12 personer och det är alltid två instruktörer med på varje flotte. Seglatsen varar ca 2,5 timmar.

Klostret Jasna Gora

Klostret Jasna Gora ligger 120 km norr om Krakow. En av den katolska kyrkans största helgedomar, Svarta Madonnan, kan ses i Jasna Gora. Klostret besöks varje år av miljoner pilgrimer som tror på den Svarta Madonnans förmåga att utföra mirakel. Det 106 meter höga klocktornet med sitt stora altare kan ses på långt avstånd.

Ojcowski nationalpark

Nationalparken ligger ca 50 km nordväst om Krakow i en vacker dal som gröpts ut av floden Pradnik. En del av dalen är nationalpark och där finns också en borgruin och ett museum. Längre upp i dalen ligger slottet Pieskowa Skala. En vacker plats som lämpar sig väl för en vandring i skön natur.  

Få ett kostnadsfritt förslag på en gruppresa till Krakow
Kontakta KILROY
Kontakt