Klassresor till Rom

Studiebesök i Rom

Studiebesök i Rom
KILROY kan hjälpa till att sätta ihop organiserade och relevanta studiebesök i och runtom Rom. Detta kan vara besök på företag, kulturinstitutioner och sevärdheter av olika slag. Vi kan också hjälpa till med praktisk information om t.ex. kollektivtrafiken.

KILROY har ett brett utbud av studiebesök - vi sätter mer än gärna ihop ett program anpassat efter just era behov och önskemål. Här är några exempel på studiebesök i Rom:

Förslag på upplevelser av såväl allmän som mer udda karaktär för er gruppresa eller studieresa. Syftet med en studieresa är mångsidigt. Först och främst är ett studiemässigt utbyte av resan viktigt men också mötet med andra kulturer, upplevelsen av stadens och landets atmosfär och kulturella upplevelser är väsentliga delar av en lyckad resa.

Kilroys ”Go Beyond Sightseeing” - koncept är avsett som en vägledning till att uppfylla dessa delar. Genom vår mångåriga erfarenhet av marknaden och ett tätt samarbete med våra leverantörer har vi utvecklat en produkt som syftar till att ge resan ett mervärde. Här finns våra mest populära destinationer med förslag på både studieinriktade och kulturella besök och utflykter av såväl allmän som mer udda karaktär.

Skolbesök

Vi kan förmedla kontakt för besök inom följande undervisningsområden: grundskolor, gymnasier, tekniska skolor, handelsskolor och arkitektskolor. Vi kan ordna en guide som medföljer under besöket för ev. tolkning mm. Det är en god idé att förbereda en presentation av er själva samt medtaga en liten gåva till skolan.

"Flygstaden" Fiumicino

Ca 25 km väster om Rom ligger den internationella flygplatsen Leonardo da Vinci. I dagligt tal kallad Fiumicino som är en av Europas största och viktigaste flygplatser. Det är här flygbolagen (Alitalia, Lufthansa, Air France, Iberia) får kontroll och underhåll av sina flygplansflottor.

"Flygstaden" består av ett jättestort komplex med serviceinrättningar och hangarer där det arbetar ca 5 000 personer. De ser till flygplanen och kontrollerar flygets effektivitet och säkerhet för de många miljoner passagerare som årligen flyger med Alitalia och andra flygbolag. För att besöka ”flygstaden” krävs det en deltagarlista med fullständiga namn, personnummer och adresser samt fotokopia på passets sida 2-3. Det är nödvändigt med guide under detta besök.

FIAT

Ca 90 km söder om Rom, i staden Cassino, ligger en av Italiens största bilfabriker där många av FIAT´s berömda modeller finns till beskådande. För att få tillstånd till en rundvisning på FIAT måste gruppen bestå av högst 20 deltagare. Det är nödvändigt med en guide under detta besök.

Agrituren

Detta är en av våra mest populära turer där man får inblick i italienskt lantbygdsliv samt oliv- och vinproduktion (druvorna skördas dock efter sommaren). Vi vill göra er uppmärksamma på att vinproduktion och olivoljepressning inte är igång på söndagar men produktionsfaciliteterna kan dock beses tillsammans med en grundig beskrivning av produktionen.

Vår guide, som är dansk och bosatt i Italien, hämtar er på hotellet i Rom varifrån ni åker längs Appia Antica mot Appia Nouva och därefter över till Albenosjön. Där kan ni sträcka på benen och njuta av den vackra utsikten över sjön och Påvens sommarresidens, Gandolfoslottet. Nästa uppehåll är den lilla byn Giulianello. Här berättar guiden om italiensk landsbygdsliv, jordbruk, arbete och ekonomi.

Turen går vidare till guidens lilla lantställe där ni bjuds på vin och lokalt bakverk från byn Cori. Guiden berättar om druv- och olivodling, traktens viktigaste produkter och om tillvaron i detta område. Ni fortsätter mot staden Rocca Massima där ni besöker ett FRANTOIO (olivpresseri), ett andelsföretag där bönder från de närliggande byarna får sina oliver pressade. Det ges dessutom tillfälle till provsmakning av den friska jungfruoljan och olika olivsorter. Härefter fortsätter turen till Cori som är en liten by med en välbevarad medeltidskärna. I Cori besöker ni en vinkällare som framställer vin på industriell väg. Här har ni också möjlighet att provsmaka. Ni kan även förbeställa lunch hemifrån. Denna intas hos en av olivproducenternas familj där ni erbjuds flera olika lokala lunchrätter.

Food & Agricultural Org. of the United Nations (FAO)

Ett stort företag som har sitt huvudkontor i Rom. De arbetar med utveckling och hjälp till tredje världen med skogsbruk, fiske och lantbruk. En rundvisning av organisationen ger en bra inblick i deras göromål och arbetsområden. Detta besök kan lämpligen kombineras med relevanta tema-arbeten innan studieresan. Besöket appellerar till många olika sorters grupper. Man tas emot av en representant för organisationen som visar gruppen runt - på engelska. Offentlig transport kan användas för att ta sig till företaget.

KILROY group travel förmedlar kontaktinformation och gruppen bokar själv besöket. Mer information: www.fao.org

Italiensk TV - RAI

Förmedla kontakt för att besöka en TV-studio. Rai Uno sänder shower, nyheter, sport och film 24 timmar om dygnet. RAI UNO kan ses i Sverige. Turen är en halvdagstur och resan dit kan företas med offentlig transport. Det är nödvändigt med en guide under detta besök.

Konst/Modeskola

Besök en av Roms populära modeskolor som utbildar unga modedesigners, smyckedesigners m.m., samt har undervisning i konsthistoria, teaterkostymering och mycket mer. Skolan ligger i Rom och resan dit kan företas med offentlig transport. Det är nödvändigt med en guide under besöket.

Kärnkraftverk

Upplev 1900-talets mest omtalade energiform på nära håll. Verket - ENELS (Italian Electric Energy Company) ligger nära staden Latina, ca 60 km söder om Rom. Italienarna röstade för ett par år sedan "ja" till en total avveckling av kärnkraften. Men som vi svenskar känner till från Barsebäck-verket så tar en sådan avveckling många år. Därför tar "Force Verde" fortfarande emot besökare. En rundvandring på verket tar ca 2 timmar och de tar endast emot besökare på morgonen. Ni åtföljs av en dansk- eller engelsktalande ingenjör.

Landåtervinning "La Bonifica"

Denna tur sätter fokus på landåtervinning med uppehåll vid uppsamlingskanaler, pumpstationer och ett museum. Man får en mycket bra inblick i kampen att dränera sumpområden för att på sikt utnyttja dessa som fruktbara åkermarker. Grupper som önskar en utflykt med historiskt/geografiskt innehåll kommer inte att bli besvikna. Turen följer följande rutt: Velletri, Cisterna, Latina, Borgo Faita och Sabaudia. Turen är en heldagstur och det är nödvändigt med egen buss.

Mjölkcentral

Världens näst största mjölkproduktionsindustri (den största ligger i Tokyo) ligger strax utanför Rom. “Centrale del latte” är idag en av de modernaste mejeriindustrierna i Europa. “Centrale del latte” producerar dagligen 900.000 liter mjölk, 60.000 bägare med yoghurt och 9.000 liter glass. Fabriken tar varje år emot besök av mer än 25.000 unga människor. Besöket startar med ett föredrag där det informeras om fabrikens marknadsföring och strategier. Därefter visas gruppen runt i fabrikslokalerna. Efter en genomgång av komplexet får man några smakprover att ta med. Det är nödvändigt med en guide och egen buss till detta besök.

Sightseeing till fots

  • Monumenten
    Det är alltid bra att börja studieresan med en guidad tur så att man lär känna staden. Under en stadsvandring får man se de viktigaste sevärdheterna i det gamla Rom, bl.a. Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, Piazza Navona, Castel Sant’ Angelo och Peterskyrkan. Stadsvandringen är en aptitretare inför de kommande dagarna. Entrékostnad tillkommer.
  • Vatikanen
    Man kan inte besöka Rom utan att besöka Vatikanen! Då Vatikanen ligger på den plats där Peter led martyrdöden och blev begravd, blev det ett naturligt residens för efterföljande påvar. Här har beslut fattats som har format Europas öde och Peterskyrkans stora basilika tar emot pilgrimer från alla delar av den kristna världen. De ståtliga palatsen vid sidan av Peterskyrkan är hemvist för Vatikanmuséerna. Gör en halvdagstur genom denna vackra del av Rom tillsammans med en guide. Entré till Peterskyrkan samt obligatoriska hörlurar är inte inkluderat i priset. www.vatican.va
  • Vatikanmuséet
    Vatikanmuséet är mycket stort och vackert. Muséet är indelat i sex sektioner: egyptisk och assyrisk konst, grekisk och romersk konst, etruskisk och italiensk konst, forntida och medelålderskonst samt 1400-1800-talskonst. Turerna varar från 90 minuter till hela 5 timmar! Egyptisk och assyrisk konst samt 1400-1800-talskonst är de längsta turerna. Vi rekommenderar att besöka muséet tillsammans med en guide. Det är entréavgift (dock rabatterat) till Vatikanmuséet även om man har med intyg från skolan.

Forum Romanum

Forum var centrum för alla handelsmässiga, politiska och offentliga aktiviteter i det forntida Rom. Det var här det politiska centrat låg på ett torg omgivet av praktfulla tempel i marmor. Det var också här senaten höll till. Forum hade marknader, fängelser, underhållning, monument och tempel, byggda av olika kejsare som kämpade inbördes för att efterlämna det mest imponerande minnesmärket. Kanske blir ni en aning besvikna vid första ögonkastet, mycket har ju ödelagts under tidens lopp så det är nästan omöjligt att bilda sig en uppfattning av hur det såg ut för t.ex. 2000 år sedan. www.romaturismo.it

Orti Farnesiani

Praktträdgård grundlagd år 1550 av Alessandro Farnese, brorson till påve Paul den 3:e. Anläggningen av denna trädgård gav stöd till de första utgrävningarna av Forum Romanum som dock blev mer systematiska under 1600- och 1700-talet.

Palatinerhöjden

Från Forum kan man gå upp på Palatinerhöjden där välbärgade och inflytelsesrika romare byggde sina palats och personliga tempel. Medeltidskyrkor, renässansträdgårdar och villor som byggdes ovanpå höjdens ruiner har förvandlat Palatinerhöjden till ett magiskt område, täckt av växtlighet, som gömmer på grottor och vackra utsiktspunkter. Där finns Livias hus, Domus Augustana, Flavianfamiljens palats och ruinerna från Septimus Severus bad. Här kan man se ned på ruinerna av Circus Maximus, även om det inte är mycket kvar av det som en gång var en storslagen kapplöpningsarena med plats för 200.000 åskådare. www.romaturismo.it

Fontana di Trevi (Trevifontänen)

Detta är en av Roms största sevärdheter och den största fontänen. Den stod färdig år 1762 och är byggd av Nicola Salvi. Det sägs att om man kastar ett mynt i fontänen är man säker på att en dag få återvända tillbaka till Rom! Vattnet i fontänen kallas aqua virgine, jungfruvatten.

Colosseum

Världens störste amfiteater där Caesar på sin tid bevittnade de blodiga gladiatorstriderna. Gladiatorerna var oftast slavar som stred mot vilda rovdjur eller de mer vältränade som stred mot varandra. Det förekom inga oavgjorda resultat då antingen död eller seger blev resultatet av kampen. Se ev. filmen ‘Gladiator’ innan ni reser till Rom. Här får man en bild av dåtidens Rom och livet i Colosseum. www.romaturismo.it

Pantheon

Pantheon är ett av de bäst bevarade monumenten från romartiden i dagens Rom. Kupolens konstruktion är sådan (inga stödjande balkar!) att det fortfarande är något av en gåta hur den byggdes. Mitt i kupolen är det en stor öppning ut i det fria vilket ger ett fantastiskt ljus. Kupolen har tillsammans med domkyrkan i Florens gett inspiration till Peterskyrkan i Rom. www.romaturismo.it

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore är en av de viktigaste pilgrimskyrkorna i Rom. Kyrkan är särskilt känd för sina 36 mosaiker med motiv från Gamla testamentet. www.romaturismo.it

Peterskyrkan

Peterskyrkan - den katolska trons centrum - tar emot pilgrimer från hela världen. Få blir besvikna när de träder in i den storslaget dekorerade basilikan under Michelangelos enorma kupol.

Audiens hos Påven

Påven ger normalt offentliga audienser onsdagar kl.10.00 vid Vatikanen på Petersplatsen. Här kan man bli välsignad av påven men man måste ha biljett för att delta i audiensen. Biljetterna kan beställas genom KILROY group travel. Beställning av detta skall göras i god tid, dock minst sex veckor i förväg.

Castel Sant’ Angelo

Castel Sant’ Angelo ligger fem minuters promenad från Peterskyrkan. Kejsare Hadrian begravdes här 135 e.Kr. och gravplatsen var rikt utsmyckad med bronsskulpturer, träd och en triumfvagn. Därefter, under medeltiden, blev borgen påvarnas starka fästning, förbunden med en mur med invändig ingång - direkt till Vatikanen. Borgen användes som fängelse ända fram till 1901.

Museo Capitolini

Fri entré sista söndagen i månaden. På muséet finner man de vackraste verken från romartiden. Samlingen består primärt av antika skulpturer men också nyare bildhuggararbeten och målningar finns utställda.

Museo Nazionale Romano

Muséet rymmer en stor samling av fynd från arkeologiska utgrävningar runt om i staden. www.romaturismo.it

Museum och Galleri Borghese

Biljetten gäller i två timmar. Ingång varannan timme från kl. 09.00. Besöket kräver en reservation i förväg då man endast kan ta emot ett visst antal personer åt gången. Reservation kan göras på plats eller via fax: +39 - 06 32651329.

Här finns målningar och skulpturer från renässansen, bl.a. arbeten av Bernini. Muséet är omgivet av en vacker park, Pincio, en av de äldsta i Rom. Pincifamiljen började anlägga parken redan på 300-talet men dess nuvarande utseende är från 1700-talet. Den är mest känd för sin vackra skymningsutsikt över Vatikanen med Peterskyrkans kupol. Pantheonkupolen kan också ses härifrån. www.galleriaborghese.it

Villa Borghese och Pincio

Villa Borghese är nog Roms mest kända park. Unik i världen för sin koncentration av kulturella institutioner då parken innehåller fem muséer och omringas av en rad utländska akademier. Villa Borghese består av 80 hektar mark och inkluderar Pincioparkerna. Villa Borghese står idag, efter flera års restaurering, i tidigare tiders prakt. Romarna själva kallar platsen “Park of Museums” och har gett den beteckningen “en av stadens hörnstenar”. En plats där man utan vidare kan spendera flera timmar.

San Callisto katakomber

Det var inte tillåtet för de kristna att begrava sina döda innanför stadsmuren ca 300 år e.Kr. De blev därför tilldelade gravplatser utanför. Då dessa inte var stora nog grävdes det underjordiska gångar till gravplatserna. Gångarna är mer än 1000 km långa och det sägs att det ligger 6-10 miljoner människar begravda här. Det finns idag 49 kristna katakomber. De mest populära är San Callisto, adress Via Appia Antica 110, och San Sebastiano, adress Via Appia Antica 136. www.romaturismo.it

Teater

Vi kan hjälpa till med förbeställning av biljetter till Teatro Dell’ Opera Di Roma. Biljetterna kan beställas cirka 8 veckor i förväg. Vill man köpa på plats är biljettkontoret öppet tisdag-söndag kl. 10.45-17.00. Man kan söka efter teater- och operaföreställningar på följande hemsida: www.operabase.com

Fotboll

Roma och Lazio spelar på den olympiska arenan, Viale dello Stadio Olimpico, söndagar kl.15.00 ung. Vi kan om ca två-tre veckor före matchen förbeställa/köpa biljetter till er. Vi ser till att biljetterna ligger klara till er i hotellets reception vid ankomst. Dock kan matcherna dessemellan ändras med kort varsel.

Ni kan även köpa biljetterna på plats. Arenorna är enorma och det är mycket sällan fullbokat. Transport till arenan: det enklaste är att ta metrolinje A till Flaminio Square, därefter spårvagn nr. 225 till slutstationen och slutligen promenerar man sista biten över Tibern. Rom har två toppklubbar med varsin hemsida: ROMA - www.asromacalcio.it och LAZIO - www.sslazio.it Här kan man ev. kolla upp spelprogram. En beställning är bindande, fotbollsbiljetter återbetalas ej, oavsett anledning. Exp.avgift tillkommer.

 

UTANFÖR STADEN

 

Pompeji

Staden Pompeji begravdes av lava under Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Askan har hjälpt till att bevara staden som grundades av en folkgrupp som kallades "osker" på 600-talet f.Kr. Innan Pompeji försvann under pimpsten och aska var det en blomstrande handelsstad med butiker, marknadsplatser, välinrättade bostäder, gator med breda trottoarer, en stadion, teatrar, tempel, badhus m.m. Pompeji ger oss en bild av livet i en romersk stad under första århundradet efter vår tideräknings början. Vid besök i Pompeji är det också viktigt att ta med en deltagarlista på skolans brevpapper (se ovan). Listan ska innehålla alla deltagares fullständiga namn och födelsedatum.

Ostia Antica

Ostia var Roms hamnstad vid Tiberns dåvarande utlopp i havet. Staden har legat begravd i sand i århundraden och är mycket välbevarad. Ostia “dog” långsamt i samband med Roms fall men man får en god bild av livet i kejsardömet vid den tid då folk från alla samhällsskikt och från hela Medelhavsområdet bodde och arbetade här. Från Termini kan man ta Metro linje B ut till ändstationen Magliana, tar ca 10 minuter. Därefter kan man ta det lokala regionaltåget de sista 20 km direkt till Ostia. Ni kan boka en guide hemifrån som följer med på turen till Ostia Antica. Detta är en halvdagstur.

Tivoli / Castelli

Staden Tivoli ligger ca 30 km utanför Rom. Här har berömdheter som diktarna Catullus och Horats, kejsare Cæsars mördare Brutus och Cassius samt kejsarna Trajan och Hadrian haft sina villor. Det är en mycket vacker bergsby som under medeltiden ofta blev invaderad pga dess optimala läge för att inta Rom. År 1461 byggde påve Pius II en fästning, Rocca Pia, och förklarade: ”Det är lättare att återerövra Rom när man har Tivoli än att återerövra Tivoli när man har Rom" Den absolut största sevärdheten i Tivoli är Villa d'Este som är byggd på fundamentet av ett gammalt benediktinerkloster.

Villan, som är ritad av Pirro Ligorio, blev på 1500-talet utbyggd av kardinal Ippolito d'Este så att dess vackra läge, med utsikt från bergssidan, blev utnyttjat på bästa sätt. Men även om byggnaden är mycket vacker med en otroligt fin och välbevarad utsmyckning så är det den starkt sluttande trädgården som gör den berömd. Här kan man se den stora vattenorgeln (en fontän där det sprudlande vattnet på sin väg genom ett komplicerat system formade olika toner) och de hundratals fontäner med statyer som föreställer gudar och djur. Utflykten kan göras både som heldags- och halvdagstur.

Assisi

Assisi är, efter Vatikanstaten, det mest betydelsefulla religiösa centret i Italien. Särskilt San Francescokyrkan är speciell i denna muromgärdade stad. Allt är uppfört till stadens världsberömda borgare Francescos ära, det var han som bildade munkorden "franciskanerna" år 1210. Själva staden Assisi är en otroligt välbevarad medelåldersstad. Det är ett nöje att vandra runt i den bilfria staden med dess gamla gator och solida stenhus. Heldagstur, max 12 timmar. 

Få ett kostnadsfritt reseförslag på en gruppresa till Rom
Kontakta KILROY
Kontakt