Klassresor till Reykjavik

Studiebesök i Reykjavik

Studiebesök i Reykjavik
KILROY kan hjälpa till att sätta ihop organiserade och relevanta studiebesök i och runtom Reykjavik. Detta kan vara besök på företag, kulturinstitutioner och sevärdheter av olika slag. Vi kan också hjälpa till med praktisk information om t.ex. kollektivtrafiken.

KILROY har ett brett utbud av studiebesök - vi sätter mer än gärna ihop ett program anpassat efter just era behov och önskemål. Här är några exempel på studiebesök i Reykjavik:

Gjain-Svartsengi Värmeverk

Vid ett besök på Gjain Värmekraftverk förklaras det på ett spännande och lättillgängligt sätt hur värmen i jorden görs om för att användas till elektricitet och uppvärmning av husen. Med planscher, videofilm och speciella ljudeffekter berättas denna fascinerande historia. Varje år får många besökare således insikt i Islands förunderliga natur och vägen från geotermisk energi till elektricitet och värme. Kombinera ev. detta besök med ett dopp i den Blå Lagunen som ligger alldeles bredvid.

Kafferosteri / Kaffitár

Besök på ett litet familjeföretag som specialiserat sig på kaffeimport, packning, vidareförsäljning och distribution till ”coffee-houses” på Island. Denna firma, som växer oavbrutet, erbjuder en rundvandring på företaget samt smakprov under besöket. Man kan endast ta emot grupper på max 35 personer. Läs mer på hemsidan: www.kaffitar.is

Sorpa

Besöket syftar till att visa hur soporna tas omhand i Reykjavik och hur dessa återanvänds som t.ex. metangas att driva bussar och bilar. Guide medföljer under besöket som tar ca 2,5 timme. Läs mer på hemsidan: www.sorpa.is

Skolbesök / gymnasium eller universitet

Besöket inleds med att representanter för elever och lärare ger en kort genomgång av skolsystemet, de olika valmöjligheter som just deras skola erbjuder, specialinriktningar m.m. Man visas sedan runt i skolan och klassrummen och därefter berättar elever om det sociala livet för studenter m.m. Besöket tar ca 2-2,5 timmar.

Reykjavik sightseeing

En rundtur som ger gruppen möjlighet att lära känna staden. Rundturen inkluderar bl.a. utsiktspunkten Perlan, en stor glaskupol som bl.a. rymmer en restaurang, friluftsmuséet Arbær dit många gamla hus i Reykjavik flyttats, simstadion, som uppfyller olympiska krav och där vattnet värms upp till +30 grader.

Dessutom besöks den kända bildhuggaren Asmundur Sveinssons skulptursamling och den imponerande Hallgrimskirkja mitt i centrum samt den protestantiska och den katolska domkyrkan. På vägen tillbaka till hotellet ser man bl.a. universitetet och Nationalmuseet och gruppen kan välja att bli avsläppt där istället för på hotellet.

Hallgrimskirkja

Hallgrimskyrkan är Islands största kyrka. Den är belägen på en höjd vilket gör den lätt att se. Den tog omkring 30 år att bygga och påbörjades 1945. En hiss leder upp till tornet varifrån man har en fantastisk utsikt. Inträde till kyrkan är gratis.

Öskjuhlid (Perlan)

Perlan är, precis som Hallgrimskyrkans torn, en av Reykjaviks bästa utsiktspunkter. Perlan är en skinande glaskupol och den rymmer både utställningssal, cafeteria, utsiktsplattform och överst en roterande restaurang.

Vulkan show

Red Rock Cinema Hellusund 6A Filmförevisning i två delar. Första delen handlar om Islands natur sedan 1947 och den andra delen om Islands många olika vulkanutbrott. Varje del tar en timme och biografen rymmer 90 personer. Filmerna visas sex gånger dagligen under sommaren och två gånger dagligen under vinterperioden.

Nordens hus

101 Reykjavik Öppettider: måndag - söndag kl. 13.00-19.00 “Norræna húsid" uppfördes 1968 av de fem nordiska länderna gemensamt. Det är ritat av den finske arkitekten Alvar Alto och i Nordens hus pågår hela tiden skiftande utställningar, film och konserter. Vidare finns där ett bibliotek. Väl värt ett besök.

Reykjavik runt på cykel

Turen startar från hotellet och följer gång- och cykelvägar. Man cyklar förbi kända byggnader och monument, fiskehamnen, laxälven, bostadsområden och fredade områden. Turen genomförs förstås med guide. Den tar ca 4 timmar och är endast möjlig under sommaren, 15 maj till 15 september (priset för cykelhyran kan ändras).

Den Gyllene Cirkeln

Missa inte denna klassiska rundtur till flera av Islands vackraste platser. Turen körs genom fjäll och dalar till nationalparken ”Thingvellir” där världens äldsta Ting under många århundraden höll sina möten och där det fortfarande fungerande Tingen upprättades år 930 e.Kr. Vidare till det måleriska "Kerid", en utslocknad vulkankrater med en sjö i mitten, och till "Gulfoss", Islands kanske vackraste ”vattenland.”

Geysir-området med varma källor och den mycket aktiva gejsern "Strokkur" är också ett stopp på turen. Slutligen besöks drivhusen i "Hveragerdi", där värmen från jorden har gjort det möjligt att odla många olika exotiska växter. Heldagsutflykt, 8 timmar.

Den Blå Lagunen

Ett bad i den Blå Lagunen är en enastående och annorlunda upplevelse som man inte bör missa vid ett besök på Island. Lagunen använder överskottet av varmt vatten från det närliggande geotermiska värmeverket. På vissa ställen är den mer än 2 meter djup men är för det mesta ganska grund. Vattnet sägs även hjälpa om man lider av psoriasis. Detta besök kan med fördel göras på väg till / från flygplatsen om man bokat egen busstransfer.

Reykjanes Sightseeing och Blå Lagunen

Denna tur belyser kontrasten mellan styrkan och stillheten i naturen på halvön Reykjanes, en region som karakteriseras av grova och mossbeväxta lavafält, fågelklippor och havets bränningar såväl som fantastiska naturkrafter. Därefter går turen till Blå Lagunen med sitt varma, välgörande termalvatten, rikt på mineraler och kisel, med möjlighet till ett bad. Slutligen besöker man Reykjanes udde där man sommartid kan se kolonier av fåglar som häckar på klipporna (men tänk på att många fåglar flyttar söderut under vintern). Platser som bl.a. besöks: Blå Lagunen, Reykjanes fyr, Reykjanes fågelklippor. Turen tar ca 6 timmar.

South Shore Adventure / Sydkusten

Södra Island är ett frodigt lågland med vattenfall, kustlinje med sandstränder, glaciärer samt gamla städer och byar. Det är också ett område av historisk betydelse, det var bl.a. här som Sagan om Njáll utspelade sig. Man reser genom områden där händelser utspelat sig som påverkat Islands historia.

Denna tur är idealisk för naturälskare. Man får möjlighet att stå bakom mäktiga vattenfall, gå på en strand med svart sand, skåda naturliga klippformationer och känna den fantastiska kraften hos en glaciär (om vägarnas skick tillåter). Dessutom ett uppehåll i byn Vík, omgärdad av höga klippor med ett rikt fågelliv under våren och sommaren.

Turen erbjuder stor variation och man färdas igenom områden med stora naturkontraster. En fullbordad naturupplevelse och ett utmärkt sätt att spendera en dag på Island! Platser som bl.a. besöks: Seljalandsfoss och Skógafoss vattenfall, Sólheimajökull glaciär, Reynisdrangar/Dyrhólaey klippformation, byn Vík. Turen tar ca 12 timmar.

Wonder of Borgarfjordur / Borgarfjorden

Under denna heldagstur besöker man området norr om Reykjavik. För ca 1000 år sedan kom de första isländska bosättarna hit och fann ett rikt, grönt landskap, perfekt för jordbruk. Här får man se de storslagna och mycket vackra fjordarna Hvalfjördur och Borgarfjördur samt pittoreska landskap och vattenfall. Dessutom kan man fascineras av naturliga varma källor.

Förutom de fantastiska naturfenomen som finns i detta område besöker man också lämningar från ett av de äldsta jordbruksområdena på Island samt även moderna isländska städer.

Myrdalsjökull-glaciären

Turen går från Reykjavik genom "Hveragerdi", ett populärt utflyktsmål som ligger mitt i ett område med stor geotermisk aktivitet. De omkringliggande varma källorna utnyttjas för att värma upp områdets många drivhus."Hveragerdi" är Islands centrum för blomster-, frukt- och grönsaksodling. Produktionen täcker nästan helt Island behov av färska grönsaker under sommaren. Turen går också till Islands sydligaste punkt "Dyhólaey", den 120 m höga klippa som har fått namnet "Nyckelhålet" efter det gigantiska hål som havet har eroderat i klippan. På väg ut till "Myrdalsjökull" görs också ett stopp vid "Skógafoss", det vackra 60 m höga vattenfallet. Turen är en heldagsutflykt på ca 9-10 timmar.

Bussen kör inte upp på själva glaciären och väglaget bestämmer förstås hur nära man kan komma - men man kan under inga omständigheter förvänta sig att man kör upp på ”Myrdalsjökull".

Ridtur på islandshäst

En fin upplevelse för såväl nybörjare som vana ryttare är en ridtur ut i den isländska naturen på de berömda islandshästarna - härdade, stadiga hästar med ett vänligt humör som det är en njutning att rida på. En av turerna går genom lavaområden som kommer från vulkanen "Hengill". En tur man sent glömmer!

Hämtning vid hotellet och transport till stallet. Turen varar ca 2 timmar.

Whale watching - valsafari

En spännande tur med rika möjligheter att få se flera av de valarter som lever i farvattnen runt Island. Med lite tur har gruppen chans att få se både späckhuggare, vikval, knölval och delfiner på denna tur som kan startas vid många olika platser alltefter önskemål. Turen genomförs under sommarperioden från mitten av maj till mitten av september när chansen att få se valar är absolut störst. Turen tar ca 3-4 timmar. Busstransfer t/r tillkommer. White water rafting På glaciärälven "Hvítá", vid ingången till "Hvítargljúfur", är en lång bit av älven idealisk för denna fascinerande och annorlunda sport. En tur som verkligen för folk samman och som man inte glömmer i första taget. Kan endast göras mellan 1 maj och 15 september på grund av vädret. Turen tar ca 6 timmar.

Vikingafest

Ett roligt inslag på Islandsresan kan vara att besöka restaurang "Fjörukráin" i byn Hafnarfjördur, där alla är klädda i vikingakostymer och där restaurangpersonalen också står för underhållningen i traditionell vikingastil. Maten, en trerätters måltid, är från det traditionella isländska köket och serveras på äkta vikingamanér. 

Få ett kostnadsfritt förslag på en gruppresa till Reykjavik
Kontakta KILROY
Kontakt