Klassresor till Dublin

Studiebesök i Dublin

Studiebesök i Dublin
KILROY kan hjälpa till att sätta ihop organiserade och relevanta studiebesök i och runtom Dublin. Detta kan vara besök på företag, kulturinstitutioner eller sevärdheter av olika slag. Vi kan också hjälpa till med praktisk information om t.ex. kollektivtrafiken.

KILROY har ett brett utbud av studiebesök och vi sätter mer än gärna ihop ett program som är anpassat efter just era behov och önskemål.

Nedan följer några exempel på rekommenderade studiebesök i Dublin:

Guiness Storehouse 

Besök det kända bryggeriet som även rymmer en utställning om bryggeriets historia och hemligheterna omkring det berömda mörka ölet. En provsmakning ingår och äger rum i baren högst upp i byggnaden som erbjuder en fantastisk utsikt över hela Dublin.

Leinster House

Den irländska parlamentsbyggnaden är en av de mest storslagna byggnaderna i Dublin. Följ med på en rundvisning tillsammans med "an Usher" (vakt). "An Usher" kan berätta många historier om det traditionsbundna parlamentet, men är ganska förtegna om den politiska strukturen.

Christ Church Cathedral & Dublinia

Christ Church Cathedral byggdes i trä år 1038 av danske vikingkungen Sitric Silkenbeard. Efter norrmännens ankomst till Irland år 1169 uppfördes kyrkan i sten av Richard "Strongbow" de Clare. Katedralen tillhör idag romersk-katolska kyrkan och är en av de äldsta kyrkorna i Dublin. I en del av byggnaden finns Dublinia som är ett museum där fokus ligger på stadens viking-och medeltida historia mellan år 1170 till lår 1540. För mer information se www.dublinia.ie.

St. Patrick’s Cathedral

St. Patrick`s Cathedral är Irlands största kyrka samtidigt som det är en av de äldsta och mest majestätiska domkyrkorna i världen. Den första kyrkan var av trä, men år 1192 startades bygget av den nuvarande stenkyrkan. För mera information se www.stpatrickscathedral.ie.  

Trinity College

Trinity College, som formellt heter College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth near Dublin, grundades år 1592 av drottning Elizabeth I och är det äldsta universitet på Irland. Universitet är beläget på College Green, mittemot det gamla parlamentshuset och upptar hela 19 hektar (190 000 kvadratmeter). Förutom dess storlek är universitet även känt för sin utställning av "Book of Kells" samt "Old Library" med mer än 200.000 antika böcker.

National Museum of Ireland

National Museum of Ireland öppnades år 1890 och rymmer kultur och mästerverk från år 2000 f.Kr. fram till idag. Här finns bl.a. "Ór - Irelands Gold", en av Västeuropas mest omfattande samlingar av bronsåldersguld. Här finns även en utställning om vikingarna som baserats på  olika fynd gjorda på Irland genom tiderna.

Dublin Castle

Dublin Castle började byggas på 930-talet av danska vikingar för att sedan tas över av den irländske kungen Brian Boru, normander och till slut kungen John av England som färdigställde slottet år 1230.  Slottet har varit huvudsäte för brittisk styre på Irland fram till år 1922 och används idag endast vid statsbesök.

Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol tjänade under 140 år som fängelse där många irländska frihetskämpar väntade på upprättelse eller förvisning till Australien mellan år 1796 och år 1924. Byggnaden är numera ett museum med utställningar och guidade vandringar med anknytning till dess historia..

Dublins Viking Adventure

Dublins Viking Adventure tillåter dig att ta del av vikingarnas liv i Dublin för mer än 1000 år sedan. Besöket ger en inblick i hur vikingarna levde och arbetade, såväl som utställning av fynd från vikingatiden som funnits i området omkring Dublin.

Wicklow Tour – en liten bit av Irland

En fantastisk heldagstur med buss till Glendalough och Upper Lake i Wicklow Mountains, cirka en timmes bussfärd söder om Dublin. Wicklow Mountains består bland annat av granitklippor, där det under istiden skapades branta dalar. I dessa dalar finns det nu både floder och sjöar. Själva området runt Wicklow Mountains är ganska öde med endast ett fåtal byar. Ett stopp i Glendalough ingår, ett område med berg, sandstränder och fantastiska vattenfall i natursköna områden.

Boyne Valley Tour – det historiska Irland

Denna tur är koncentrerad på området norr om Dublin. Här åker ni förbi Hill of Tara, Knowth och Newgrange. Hill of Tara var den kulturella och religösa samlingspunkten i det gamla Irland. Knowth och Newgtange, som ligger på floden Boynes nordliga sida, är en av Europas mest sevärda historiska lämningar med en gravkammare från ca. 3000 år före Kr. Kammaren är cirkelformad och har en diameter på 73 meter med 13 meter höga väggar av vita och svarta stenar och med ett tak täckt av jord och gräs.

Galway stad

Galway ligger cirka 45 mil från Dublin och nås lättast med buss. Staden har cirka 75 000 invånare och är den enda (av Irlands största städer) som lyckats behålla den gamla stadsdelen med sina mysiga gränder. Idag är staden Irlands fjärde folkrikaste stad med universitet, teknisk högskola, två stora sjukhus, hamn samt ett stort industrikvarter. 

Aran Islands

Utanför Galway bukten ligger de 3 öarna, Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr. Den totala ytan är 47 kvadratkilometer och öarna befolkas av 800 människor. Denna ögrupps befolkning har lyckats hålla liv i irinskan som ännu idag är vardagsspråket.

Connemara

Väster om Galway ligger Connemara som är ett mycket sevärt och vackert område på Irland. Vi kan erbjuda dagsutflykter med buss där guiden berättar om områdets levnadsvillkor genom de olika tidsepokerna. Denna tur startar klockan 10 och kan endast göras med start i Galway.

Belfast

Ni kan välja att kombinera Dublin med ett besök i Belfast. Belfast är Nordirlands huvudstad med cirka 340 000 invånare. Staden är vackert belägen vid kusten, omgiven av Cave Hill och Black Mountain. Belfast blev den största staden i Ulster, tack vare den strategiska placeringen vid mynningen av Laganfloden vilket har även lett till att staden har varit en betydelsefull stad för skeppsbyggen. Titanic byggdes av Harland & Wolff som existerar än i dag. På grund av skeppsbyggen blev Belfast hårt angripet av Tyskland under II:a världskriget.

Black Cap Tour

Något som bör göras i Belfast är en ”black-cap tour” till Shankill Road/Falls road, området som är halvt protestantiskt och halvt katolskt. På turen, som tar ca 2 timmar, färdas man i ”svarta London-taxi” (max 5 personer i varje) med lokala taxichaufförer som gärna berättar om de sammanstötningar som uppstått mellan katoliker och protestanter.

Giants Causeway

Ett bra förslag på en heldagstur är att besöka Giants Causeway på Antrimkusten i Nordirland. Området är känt för sina formationer bestående av 40 000 polygonformade basaltstenar som skapades efter ett underjordiskt vulkanutbrott för cirka 60 miljoner år sedan. På vägen till detta naturfenomen kan ni stanna i Carrick-a-rede, där det finns en cirka 15 meter lång repstege som hänger 100 meter över havet och som går från fastlandet ut till klipporna i vattnet. På vägen tillbaka kan ni göra ett stopp vid Bushmills Destilleri som är världens äldsta destilleri. Här kan ni få en rundtur tillsammans med en audiovisuell show om whiskyframställning. Förutsatt att alla deltagare är över 18 år avslutas rundvisningen med en provsmakning.

Få ett kostnadsfritt förslag på en gruppresa till Dublin
Kontakta KILROY
Kontakt