Klassresor till Bryssel

Studiebesök i Bryssel

Organiserade studiebesök i Bryssel
KILROY kan hjälpa till att sätta ihop organiserade och relevanta studiebesök i och runtom Bryssel. Vi kan erbjuda allt från besök på företag, kulturinstitutioner till sevärdheter av olika slag. Vi hjälper också till med praktiska upplysningar gällande t.ex. kollektivtrafik, visumregler etc.

KILROY har ett brett utbud av studiebesök och vi sätter mer än gärna ihop ett program anpassat efter just era behov och önskemål. Här är några exempel:

Skolbesök

Trots att Belgiens skolsystem inte skiljer sig jättemycket från Sveriges förekommer ändå kulturella skillnader samt egna undervisningsmetoder. Ett skolbesök, tycker vi, kan bidra till ökad kulturell förståelse. Vi hjälper gärna till med att förmedla skolans kontaktinformation så att ni tillsammans med skolan kan styra upp ett studiebesök när det passar er. Vi kan självfallet ordna en medföljande guide om ni så önskar.

Volkswagen fabrik

Volkswagen är en högteknologisk och produktiv arbetsplats där eventuella föreställningar om fabriksarbete ställs i ett nytt perspektiv. Besöket ger insikt i både produktionen av bilar samt dagens högteknologi. En kort introduktionsfilm visas och därefter följer en rundvandring i utställningslokalen och i själva fabriken. Besöket tar ca 2 timmar och kan göras på förmiddagrana mellan måndag-torsdag. 

Chokladfabrik - Chocolaterie Duval

Besök Chocolaterie Duval och se hur den berömda belgiska Duvalchokladen tillverkas och förpackas. Självklart ingår ett smakprov! Besöket tar ca 1 timme och är endast tillgänglig på vardagar. Efter turen ges ni möjlighet att köpa olika sorters choklad i fabrikens lilla butik. Guide krävs.

NATO

I utkanten av Bryssel ligger NATOs högkvarter. Under själva besöket erbjuds gruppen en kort rundvisning (vissa områden är dock inte tillgängliga för besökare). Därefter följer en orientering om NATOs historia, om dess betydelse i västvärlden samt om NATOs arbete idag. Endast besök av grupper på gymnasienivå accepteras. Observera att NATO måste ha en komplett namnlista med samtliga deltagares passnummer senast två månader innan besöket. Förfrågan om besök skickas till följande e-mail: [email protected]

EU-parlamentet

Besöksprogrammet på EU-parlamentet varierar och beror mycket på gruppens intresseområde. Exempel på besökets innehåll kan t.ex. vara ett (eller flera) av följande ämnen: utvidgningen mot öst, miljö, eller lantbrukets roll i EU. Minimum 20 personer och max 40 personer. Gruppen ordnar besöket själva genom att faxa till Department for study visits: +32 – 2 284 3530.

EU-kommisionen

Gruppen ordnar besöket själva genom att skicka fax till European Commission; Visitors service: +32 – 299 9213. Besöket är gratis och tar ca 2 timmar. Minimum 15 personer.

Radio och TV

VRT, flamländsk radio/TV. Ett besök här omfattar en rundvisning på stationen som producerar både radio och TV. Besök kan inte göras på sön- och helgdagar, inte heller under juli månad. Besöket tar ca 1½ timme.

Bryggeri Cantillon

Besök ett av Belgiens många bryggerier! Cantillon är ett av de äldsta bryggerierna i landet där ölet fortfarande bryggs enligt gammal tradition. Se hur den berömda ölen Geuze-Lambic (gjord på en stor del vete) och Kriek (gjord på bland annat körsbär) tillverkas. Själva besöket tar ca 1-1,5 timme och avslutas med provsmakning för besökare över 18 år. Det går även att köpa med sig av desssa mycket speciella och udda ölsorter i bryggeriets egna lilla butik, även här förutsatt att man är över 18 år. Minimum 20 personer.

Grand place

Grand Place är Bryssels världsberömda torg från 1100-talet som är omgivet av vackra hus med fantastiska fasader. Torget anses vara en av Europas vackraste platser och finns idag med på UNESCO:S världsarvslista.

Manneken Pis

Bryssels kända brons fontänskulptur finns vid korsningen Rue de l´Etuve/ Stoofstraat och Rue du Chêne/Eikstraat. Trots att den berömda lille pojken är endast 61 cm lång, är han fortfarande stadens mest kända sevärdheter. Det finns fler berättelser bakom denna staty, men den som berättas för turister är den om en rik köpman som under sitt besök i staden tappade bort sin älskade pojke. En sökgrupp som gick igenom stadens alla hörn bildades snabbt och pojken hittades urinerandes i en liten trädgård. Pojkens pappa lät bygga fontänen som en gåva till lokalbefolkningen som hjälpte hitta hans son.

Naturhistoriska Muséet

Detta museum är definitivt värt ett besök och lockar med sin fina samling av äkta dinosaurieskelett som är över 250 miljoner år gamla. I anslutning till dessa skelett finns även en utställning med konstgjorda, men dock verklightestrogna dinosaurier.

Mini-Europe

Mini-Europa är en miniatyrpark och ligger precis bredvid Atomium. Parken invigdes 1989 och innehåller miniatyrversioner av berömda byggnadsverk i Europeiska unionens medlemsstater.

Oceade

Ett subtropiskt äventyrsbad med 11 stora vattenrutschbanor, inom- och utomhuspool, bastu och bubbelbad. Beläget nära Atomium och Mini-Europe. Ett perfekt ställe för både nöje och avkoppling! Besökstiden är max fyra timmar.

Atomium

Atomium är ett 102 meter högt byggnadsverk föreställande en järnkristall. Kristallen är förstorad 165 miljarder gånger och skapades inför Världsutställningen i Bryssel 1958. Var och en av Atomiums metallkulor väger 200 ton och mäter 18 meter i diameter. Från den överst belägna sfären av byggnaden har man en fantastisk panoramautsikt över hela Bryssel.

Brügge – Bruges

En dagstur till Brügge, en av Europas vackraste städer är att rekommendera. Staden med sina många kanaler, små broar och gamla hus var förr i tiden en mycket viktig hamnstad i Europa. På 1200-talet upptogs Brügge i Hansaförbundet och dominerade handeln från Skandinavien till Ryssland. Under 1400-talet slammades hamnen och floden igen av sand och staden miste sin storhetsstatus. Vid ett besök i Brügge bör man inte missa en kanalrundtur, Groeningemuséet och Memlingmuséet.

Waterloo

Cirka 1,5 mil söder om Bryssel ligger själva samhället Waterloo. Om man beger sig ytterligare 3 km bort från samhället hamnar man på den slagmark där Napoleon led sitt avgörande nederlag den 18:e juni 1815. Inom loppet av åtta timmar dödades 48 000 soldater och platsen är idag full av minnen från slaget. Waterloo förknippas mest med Napoleon trots att det var den engelske generalen Wellington som vann slaget.

 • Wellingtonmuséet
  I samhälllet Waterloo ligger Wellingtonmuséet, inrättat i det pensionat där Wellington lade upp sin strategi. Rummet där Wellington bodde är helt intakt och innehåller många av hans personliga ägodelar. På muséet kan man med hjälp av bilder följa slagets gång timme för timme.
 • Panorama av slaget vid Waterloo
  På en 110 meter lång filmduk i en rund byggnad i samhälllet Waterloo kan slagets gång den ödesdigra dagen år 1815 följas.
 • Napoleonmuséet
  Det var Le Caillou farm som blev Napoleons sista högkvarter, fem kilometer söder om själva slagfältet.
 • Lion’s Mound
  På toppen av kullen och 226 trappsteg upp tronar ”segerlejonet” som blickar ut över slagfältet.

 

Kontakt